Vinkkejä

SEURAKUNTAAN LUKUPIIRI?

Lukupiiri on osoittautunut mainioksi toimintamuodoksi myös seurakunnissa. Keskustelu lähtee yleensä luontevasti liikkeelle riippumatta siitä, millaista kirjallisuutta kulloinkin käsitellään, ja mukaan on helppo houkutella sellaisiakin, jotka eivät muutoin kiinnostu seurakunnan toiminnasta.

Lukupiirejä voi olla monenlaisia: ne voivat kokoontua säännöllisesti kaudesta toiseen, tai ryhmä voidaan perustaa projektiluonteisesti muutamaksi kokoontumiskerraksi. Turussa kutsuttiin pari vuotta sitten kiinnostuneita paastoryhmään, joka kokoontui muutamana talvisena torstai-iltana keskustelemaan Patrik Hagmanin kirjasta ”Om kristet motstånd” .

Kokemuksia

Hyvä kirja, halu vaihtaa ajatuksia, takkahuone, lohivoileivät ja kupillinen teetä ovat olleet Kvevlaxissa (Koivulahdessa) kokoontuvan seurakunnan lukupiirin lähtökohtia. Lukemisesta kiinnostuneet ovat kokoontuneet kerran kuukaudessa syksystä 2012 lähtien. Piirin ohjelmana on lukea ja käsitellä koko C. S. Lewisin kaunokirjallinen tuotanto. Se on tarjonnut runsaasti pohdittavaa kuolemasta, ikuisuudesta ja ikuisesta elämästä.

Seurakunnan kappalaisen Henrik Östmanin mukaan seurakunnassa oli tarve löytää matalan kynnyksen toimintamuoto, johon on helppo tulla sellaisenkin, jota raamattupiiri tai muu seurakunnan toiminta ei kiinnosta. Tässä lukupiiri on onnistunut hyvin. Lukupiiristä on tiedotettu sekä seurakunnan normaalin ilmoittelun välityksellä että paikallislehden tapahtumakalenterissa.

Kokoontumisissa on ollut mukana noin 15-20 kiinnostunutta. Joku piirin jäsen on yleensä valmistellut käsiteltävästä kirjasta lyhyen esittelyn ja johdatellut keskustelun alkuun. Jotta kaikki saisivat mahdollisuuden osallistua keskusteluun, aikaa olisi Östmanin mukaan hyvä varata 2-3 tuntia. Ihanteellinen ryhmän koko olisi 5-8 keskustelijaa.

Lukupiiri Petruksen seurakunnassa

Helsinkiläinen Petruksen seurakunta on järjestänyt kirjailtoja Maunulan kirkolla vuodesta 2007 lähtien. Vuosien mittaan on käsitelty klassikkoja Fjodor Dostojevksista Mika Waltariin ja C. S. Lewisiin, mutta esille ovat nousseet myös uudemmat kirjat. Muutaman kerran on paikalle pyydetty joku kirjailija kertomaan teoksistaan. Vierailijoina ovat olleet mm. Paul von Martens ja Matias Rosenlund. Runouttakaan ei ole unohdettu; pohdittavina ovat olleet mm. Edith Södergranin ja Tomas Tranströmerin tekstit. Illan aihe on voinut myös liittyä johonkin teemaan, esimerkiksi kuolemaan.

Maunulan kirjailtojen yhteyshenkiöinä ovat olleet Annika ja Mikael Nyström. Heidän mukaansa aktiivisia osallistujia on noin 20, joista paikalla on yleensä 15. Kokoontumisia on ollut kaudessa 3-4. Ilta etenee yleensä niin, että tee- tai kahvitarjoilun aikana joku kertoo kirjailijasta, ja sitten keskustelu lähtee etenemään vapaasti. Ehdotukset käsiteltäviksi kirjoiksi ovat tulleet piirin jäseniltä. Kirjan lukeminen ei ole ehtona keskusteluun osallistumiselle, mutta kauden kirjalista on julkistettu hyvissä ajoin, jotta halukkailla on ollut mahdollisuus tutustua teoksiin. Ryhmä on myös päättänyt rajoittaa laajojen teosten määrän yhteen kaudessa, jottei lukupiiristä tule liian rasittava.

Leave a Reply